Yate pupils welcome new-look play area they helped to design

February 28 2017

CHILDREN saw how their ideas were included in a facelift of a Yate playground when they attended its official re-opening.

.

CHILDREN saw how their ideas were included in a facelift of a Yate playground when they attended its official re-opening.

Pupils from the town’s St Mary’s Primary School were asked about the kind of facilities they would like to see in St Mary’s Play Area when they met with Yate Town Council.

A number of their suggestions have now been incorporated into the site, including a goal area, trampoline, a small spinning climbing net and new slides. 

A grant from a scheme aimed at encouraging the building of more homes allowed the playground to be refurbished.

The New Homes Bonus was introduced by the coalition Government to encourage local authorities to grant planning permission for houses in return for extra income.

For a set number of years after homes are built, a sum equal to the council tax payable on them is given to councils in which the houses are located. Grants are then allocated for a variety of projects.

Among the pupils pleased at the outcome of their involvement was Sophie Elkins, 11. She said: “I think it’s amazing. It has much more to play on than before.”

George Williams, also 11, said: “The new park is good and I really like the new swings.” 

Headteacher Jon Bird said: “This project shows that getting involved and expressing your ideas can help to shape what happens.” 

Yate mayor Tony Davis, who officially opened the site, said: “It was wonderful to see how excited the children were when they saw the refreshed play area.”